dissabte, de novembre 11, 2006

Un urbanisme correcte

- Mestre, em diu en Janí, es veu que et vas fent vell i que cada vegada tens menys paciència i ets més radical.

- Per què dius això, Janí?

- He llegit els teus comentaris a l’acta del ple del mes d’octubre, i m’ha semblat molt fort que proposis no fer habitatges socials per fer una zona verda.

En Janí i jo hem viscut uns quants anys a la Alta Saboia, a França, concretament a Annecy, que n’és la capital. Molt a la vora, a tocar mateix, hi ha el poble de Seynod, avui agermanat amb Malgrat.

En aquesta zona de França es practica un urbanisme que trobo molt correcte, per no dir molt bo: a les zones residencials, i d’això ja fa anys, es construeixen un percentatge important d’habitatges socials, entre un 20 i un 30 %. Amb això es barreja el personal i no es fan ghettos, com els dels voltants de París, amb els problemes que comporten.

Aquests barris residencials es caracteritzen perquè els edificis no es toquen els uns als altres, sinó que es deixen uns grans espais verds entre edificis. Una illa està constituïda par almenys 50 % d’espai verd. Aquest tipus d’urbanització fa que sigui molt agradable pel vianant i pel que hi viu.

Els habitatges socials tenen el mateix tipus d’urbanisme. No hi ha discriminació urbanística entre habitatge social i habitatge privat.

Això és el que jo trobo que s’hauria de copiar a Malgrat, si volem que la vila sigui agradable per viure-hi. I mai és tard per començar. Per això la meva proposta era la de fer un espai verd en comptes de fer habitatges socials, ja que la illa on està situat el terreny en qüestió és més aviat parca en zona verda.

- Mira, em diu en Janí, si vols ser més raonable, potser podries proposar que del terreny municipal es dediqui un 40 % a habitatges i un 60 % a espai verd.

Potser sí que en Janí té raó. Val més una proposta raonable que una que sigui massa radical.

El que vull dir és que, ara que la vila de Malgrat està agermanada amb la vila de Seynod, seria bo que els factòtums del consistori s’impregnessin d’una altra manera de fer urbanisme que el que impera avui a Malgrat (i no sols a Malgrat), i que els espais verds fossin una prioritat on es facin noves construccions i on es modifiquin substancialment les velles.

Que això vol dir fer un nou Pla d’Ordenació? Doncs, si pensem que és útil, endavant.

Que això vol dir que molts propietaris de terrenys veurien la seva plusvàlua una mica encongida? Per això som progressistes, i posem al davant dels interessos privats el interessos públics.

O potser no?

Una altra cosa: tenint en compte l’amplada dels carrers a la zona on es volen fer els habitatges socials, penso que una alçada de tres pisos i àtic seria el més adequat si no volem fer dels nostres carrers túnels, com ja ho hem fet fins ara.