dimarts, de març 27, 2007

Volem la TV3



L’altre dia, en el seu comiat, en Lluis Llach va titllar d’anticatalana la Generalitat Valenciana per voler tancar els repetidors que permeten que a la Comunitat Valenciana es vegi TV3. Com a declaració, i amb tot el respecte pel cantant, em sembla molt fort dir a algú que és anticatalà. També els valencians podrien dir que la Generalitat Catalana és antivalenciana quan el president Maragall els va etzibar allò de “Per València i Múrcia, ni una gota”, parlant del transvasament de l’Ebre.

Reprodueixo aquí un escrit aparegut avui mateix al diari Información d’Alacant, on, d’una manera respectuosa però sorneguera, i sense caure en insults de cap mena, es tracta del tema de TV3 a aquesta Comunitat. Llegint-lo, veiem que no és només el PP el que ha intentat que TV3 no es vegi a la Comunitat Valenciana.

(Nota: he respectat les modalitats valencianes de l’escrit del diari. Que ningú es pensi que són faltes d’ortografia)


VOLEM TV3 - JOAQUIM G. CATURLA

Fa més de vint anys que la TV3 (la televisió catalana) va arribar a terres alacantines, l’extrem meridional del nostre domini lingüístic. En aquells temps encara no existia Canal 9 però els alacantins, els il•licitans, els alcoians i tots els valencians ja podríem veure i escoltar noticiaris, pel•lícules, esports i dibuixos animats en la nostra llengua (amb l’accent i les varietats pròpies de la parla del nord). La reacció del poder (el PSOE en aquell moment) fou tancar els repetidors que Acció Cultural havia instal•lat por rebre el senyal de la TV3. Finalment, després d’una sèrie de manifestacions i negociacions, el poder central permetia -oh, gràcies!- que poguérem continuar veient aquella televisió.

De seguida, amb presses i carreres, nasqué Canal 9 i la primera idea fou ocupar les mateixes freqüències -quina casualitat- per on arribava la TV3 per tal de llevar-la d’enmig. Hi hagué noves negociaciones, noves filigranes tècnico-jurídiques bordejant la legalitat, la il•legalitat y la al•legalitat, gràcies a les quals els poders centrals i regionals permetien que, després de canviar la freqüència, el alacantins continuàrem -oh, gràcies!- veient la TV3. I així durant molts anys fins fa unos mesos.

I fa unos mesos va nàixer una nova televisió estatal «La Sexta» que, lògicament ocupa les mateixes freqüències per on arribava la TV3. També és casualitat!

Naturalment la TV3 abandonà el senyal analògic i es passà al sistema digital. Perfecte, vaig pensar, ja no hi haurà cap problema mai més. Doncs, no. Ara vénen eleccions i els PP de la Comunidad Valenciana ha decidit, supose que per emportar-se els vots de la ultradreta de València, tancar els famosos repetidors. I ho argumenten amb la llei a la mà, encara que, sembla -aço últim no ho sé cert- que les freqüències de la TV3 son de titolaritat estatal. Tant se me’n dona. Com diria l´Ovidi Montllor, el fet és el mateix i els fotuts els mateixos: carregar-se la TV3 i castigar els televidents valenciano-parlants.

Senyores i senyors del PP i PSOE, responsables actuals i anteriors del problema: els alacantins rebem en castellà la TVE-1, la TVE-2, Tele 5, Antena 3, La Cuatro, La Sexta i mig Canal 9. En la nostra llengua: mig Canal 9, Punt 2 i els canals catalans que volen ser eliminats de les nostres tristes pantalles. ¿Els sembla aquesta una situació correcta i equilibrada en unes terres bilingües, en què la Constitució bla, bla bla...? Encara més: ¿Algú obliga a algú a veure per la força tal o tal Canal? ¿No són els ciutadans lliures de polsar un botó o un altre per veure el que lliurement desitgen? On queda la llibertat?.