dimarts, de maig 08, 2007

La Placeta



Va ser l’any 1902 quan la Placeta va canviar de nom. El 10 d’abril d’aquell any moria el Sr. Bartomeu Robert i Yarzabal, conegut com el Dr. Robert. Aquest metge va néixer a Tampico (Mèxic), de pare català,i de ben jove va tornar a Catalunya. Va cursar estudis de medicina a la Facultat de Medicina de Barcelona, on va ser catedràtic de Patologia Interna. Va tenir un protagonisme destacat durant la febre groga del 1870 i el còlera del 1885. Va ser també alcalde de Barcelona.

A la seva mort, es va obrir una subscripció pública a Catalunya per fer-li un monument a Sitges, on tenia la seva casa pairal. A Malgrat, el ple de l’Ajuntament, llavors presidit per l’alcalde Francesc Gibert i Turró, va decidir dedicar-li una plaça: la Placeta va passar a anomenar-se Plaça del Dr. Robert.

Anys més tard, el govern municipal presidit per Francesc Arnau, va encarregar una escultura artística que representés Leda, personatge de la mitologia grega, abraçant Zeus metamorfosat en cigne. Aquesta obra artística fou col•locada al centre de la Placeta l’any 1933.

L’any 1934, el consistori malgratenc va ser cessat per ordre de l’autoritat militar, la qual va constituir una Comissió Gestora amb els regidors conservadors, que va presidir Artur Espàrrech, de la Lliga. Aquesta comissió va acordar “canviar l’estàtua mitològica que hi ha emplaçada en la plaça del Dr. Robert per un bust del dit patrici”. Aquest canvi es va dur a terme el 16 d’octubre del 1934. L’estàtua treta va ser guardada a les dependències municipals.

L’any 1939, al haver entrat les tropes “nacionals” a Malgrat, es va tornar a canviar el monument de la Placeta. El bust del Dr. Robert va ser substituït per un monòlit que representava el Monument als Caiguts. Aquest monòlit era de guix, i va durar poc temps: jo no el recordo. (Per cert, anys més tard, el 1957, es va col•locar un nou monòlit pels Caiguts, una mica més sòlid, a la plaça Balmes, actualment Pau Casals). La Placeta es va anomenar Plaça Calvo Sotelo. En aquesta època, es va destruir l’estàtua de Leda i el Cigne.

L’any 1977 es va tornar a la Placeta el nom anterior de Plaça del Dr. Robert, i el 6 de desembre del 1979 es va tornar a posar el bust del Dr. Robert. L’alcalde era en Pepito Mora.

(Font: Malgrat de Mar. Crònica d’un segle)