dissabte, de juliol 14, 2007

Cop d’estat frustrat ara fa cinquanta anys

Ara fa cinquanta anys era capità general de Catalunya el general Bautista Sánchez. Aquest general era conegut per ser monàrquic, partidari de Don Joan de Borbó.

Era un moment delicat pel règim del general Franco, amb disturbis universitaris i amb una situació econòmica molt dolenta. Dins del règim, lluites intestines per, d’una part, recuperar el poder per part de la Falange, i d’altra part, els que s’oposaven a aquest retorn del partit a les zones del poder. El ministre José Luis Arrese preparava una llei orgànica del Movimiento. La preparació d’aquesta llei va alarmar els sectors monàrquics del règim, ja que apartava la successió monàrquica del règim.

Els monàrquics van preparar una maniobra per sortir el general Franco del poder, deixant-lo com a cap de l’estat purament honorari, i posant com a president del govern el general Bautista Sánchez. Aquest darrer prepararia la restauració monàrquica de Don Joan. En el fons, però, el que interessava a Don Joan era la caiguda del ministre Arrese.

Mentrestant, els generals i l’església catòlica varen comunicar al general Franco la seva oposició a la llei promoguda pel ministre Arrese, que va acabar dimitint.

Això no va aturar la conspiració. El general Franco en va tenir notícies parcials i va ordenar intervenir el telèfon del Capità General de Catalunya, ja que aquest li havia expressat alguna vegada el seu desig d’una restauració monàrquica, el que el feia sospitós als ulls del Caudillo.

Una reunió entre els generals Muñoz Grandes, enviat per en Franco, i Bautista Sánchez, a Puigcerdà, va ser extremadament violenta, arribant a fer ús de les pistoles. Sembla que de resultes d’aquesta reunió va resultar mortalment ferit el Tinent General d’aviació González Gallarza (germà del llavors ministre de l’Aire)

Les relacions entre el general Bautista Sánchez i el general Franco eren cada vegada més dolentes, arribant a estar personalment enfrontats. Un dia, la Senyora (Doña Carmen Polo de Franco) va anar a Barcelona, i el general Bautista Sánchez va decidir que no aniria a rebre-la a l’aeroport, pretextant que estava malalt. Però, aquell mateix dia, a la tarda, va arribar a Barcelona la infanta Beatriu, germana de Don Joan, i allà va anar el Capità General, que la va rebre a l’escaleta de l’avió. Com és natural, al cap de cinc minuts la Senyora n’estava assabentada, i al cap de deu, el mateix Franco ho sabia.

Una setmana més tard, el general Bautista Sánchez era convocat al Pardo pel Caudillo. Al cap d’un temps d’esperar a la sala d’espera, va preguntar quan seria rebut pel generalíssim. “En seguida, mi general, en seguida”, li contestaven. Però el temps passava, el general ja no va aguantar-se més y se’n va anar, dient “Dígale usted al tío ese, que si me quiere ver, que vaya a Barcelona”.

Es diu que el Caudillo va enviar el General Ríos Escapape a Barcelona, per obligar el Capità General a entregar el comandament. Al no aconseguir-ho el va seguir fins a Puigcerdá, on els dos generals varen tenir una discussió violentíssima. L’endemà, el general Bautista Sánchez va aparèixer mort i el general Ríos Escapape havia desaparegut. Era el 30 de gener del 1957.

I així es va frustrar aquest cop d’estat, aquest any ha fet cinquanta anys. Si hagués reeixit, la nostra història no hauria estat la mateixa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

He llegit el seu escrit sobre el cop d'Estat frustrat. L'he trobat molt interessant i m'he preguntat com s'ha assabentat vostè de tot això, ja que estem parlant d'una època amb una forta censura de premsa. Li agrairia molt si em pogués citar les fonts: llibres, DVD, revistes, etc. En cas de que la informació pugui ser localitzada en aquests suports.
Li deixo el meu correu electrònic:
farras@mesvilaweb.cat

ssr ha dit...

La revista "La Aventura de la Historia", en el número 99, publica un article titulat "Conspiración en Capitanía, la extraña muerte del General Bautista Sánchez’, del professor d’història de la Universitat de Barcelona, el senyor Gabriel Cardona.