divendres, de setembre 28, 2007

Depuradora habemus!

Sinó la depuradora, encara, almenys tenim el lloc on anirà ubicada. Fa uns dies l’ACA es va reunir amb els alcaldes de les cinc poblacions afectades i amb el Consell del Maresme, i varen decidir que la depuradora es faria a la pedrera de Montpalau, situada entre Pineda i Tordera. Menys mal, ja que si no es prenia aquesta decisió, es perdien els més de 14 milions d’euros que l?unió Europea posava sobre la taula per aquest projecte.

Sóc incapaç d’apreciar si aquesta ubicació és millor que la que situava la depuradora a la platja de Pineda. Sabem que el 2006, el llavors conseller Salvador Milà imposava com a «millor opció» una depuradora a primera línia de la platja a Pineda de Mar, amb un cost que superava els 35 milions. El rebuig manifestat tant socialment com políticament ha forçat l'ACA a recuperar una opció que va ser desestimada per l’ex-conseller de Medi Ambient Salvador Milà l’abril del 2005: l’antiga pedrera de Montpalau.

Sembla que la solució adoptada també comporta la reutilització de l’aigua depurada per injectar-la a l’aqüífer de la Tordera. Això ha servit molt per poder trobar un consens sobre la ubicació definitiva.

Plena satisfacció dels ajuntaments –excepte el de Malgrat, que no s’ha volgut pronunciar– que també es beneficiaran de la construcció de la planta de tractament d’aigües residuals prevista a l’antiga pedrera de Montpalau, llegim al Punt.

També hi llegim que per la seva banda, l’alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va rebutjar fer cap valoració, però va recordar que tampoc s’havia manifestat sobre el tema en la reunió amb Medi Ambient.

Deixem com una anècdota aquest mutisme de la nostra primera autoritat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin sentit té bombejar les aigües residuals des de Tordera fins a Pineda i un cop depurades -cal saber en quin grau-, retornar-les a Fogars de Tordera per introduir-les en l'aqüífer del riu. Quin cost té aquest procés, a priori molt car, i a llarg termini insostenible? Sembla ser que han prevalgut els criteris polítics inconfessables per damunt dels tècnics. Podries preguntar-li a en Janí què en pensa del projecte, fora bo saber-ne quin criteri lògic en te.

Gràcies!

ssr ha dit...

Merci pel comentari, que em semble pertinent. Vaig llegir la mateixa objecció en una editorial del Diari Maresme. En Janí intentarà saber-ne més per dir-hi la seva.