diumenge, de gener 13, 2008

I del Pla Director de l’àrea del delta de la Tordera, què?

A principis de 2005, les localitats amb influència a l’àrea del delta del Tordera (Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls) van prendre la decisió d’impulsar un pla director per avaluar l’estat d’aquest espai, el quart més important de Catalunya pel que fa a l’afluència d’aus migratòries, i marcar els criteris per a la seva conservació. Tot i que el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat va concedir una subvenció de 25.600 euros per a la seva redacció, el pla encara no s’ha elaborat.

Tampoc no s’ha constituït el consorci que havia de servir com a òrgan decisori sobre aquest territori tan sensible. Afers com ara la pressió dels càmpings de Blanes i Malgrat, l’entrada de vehicles, la colonització de l’espai per part d’espècies animals i vegetals no autòctones, la sobreexplotació dels aqüífers i les diverses actuacions humanes (com ara la recent extracció de sorra del fons marí) posen en perill l’equilibri a l’espai.


Llegim això al Diari de Girona d’abans d’ahir. Tenim a Malgrat, dins del territori municipal, una part d’un dels espais naturals importants de Catalunya, i no hem estat capaços de fer l'esforç suficient per posar-nos d’acord amb els altres ajuntaments veïns per treballar per la seva conservació.

Segons es va definir, l’estudi ha de constar de tres fases: recopilar la informació existent sobre el paisatge, la hidrologia, el patrimoni cultural i el planejament urbanístic; elaborar un informe de diagnòstic ambiental i definir les propostes concretes d’actuació a emprendre per part dels quatre municipis implicats.

Les preguntes que ens fem són: on es troba ara mateix la tramitació d’aquest Pla Director? Quines han estat les actuacions del govern municipal de Malgrat sobre aquest tema?

No n’hi ha prou de dir que tot el que fem és “sostenible”, i posar, per demostrar-ho, quatre bombetes de baix consum o una instal•lació d’aigua calenta solar al pavelló. Tenim a Malgrat un tresor ambiental que cal cuidar. Tenim a Malgrat (veiem el que està passant a Blanes) un perill imminent d’erosió a la costa que podria ser degut al que s’ha fet a la Tordera. Ser “sostenible” és també ocupar-se d’aquest tema. No fer-ho seria una greu irresponsabilitat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I els 25600€ qui se'ls deu estar gastant...?
Veient com van temes de menys magnitud a Malgrat, em sembla que vetllar pel delta està a anys llum de les intencions del govern malgratenc. Si no podem conservar els pocs arbres de dins del poble, em sembla que es preocuparan encara menys del que hi ha a fora.

Anònim ha dit...

És un tema tabú per totes les administracions implicades en el tema, els ajuntaments només en parlen quan s'apropen eleccions per deixar-ho córrer els propers quatre anys, tots incompleixen normatives clares dictades per administracions burocràtiques molt distants del nucli del problema. Només un moviment de base i participatiu popular pot aportat quelcom més que boniques paraules com ara respecte medi ambiental, salvaguarda d'ecosistemes o sostenibilitat territorial. S'ha de pressionar als ajuntaments i posar en evidència els seus constants incompliment de normatives, és l'únic camí per millorar l'entorn.