dissabte, de maig 10, 2008

Una notícia dolenta

Seguint un programa de millora de la competitivitat, la fàbrica Henkel de Malgrat ha anunciat el seu tancament. Tancament que afecta directament a 130 persones, i indirectament unes quantes més. Es una notícia dolenta per Malgrat, encara que entri dins d’una lògica empresarial correcte.

La planta que Henkel Ibèrica té a Malgrat, i que ocupa uns 72.000 m2, té limitat el creixement, segons expliquen, perquè està encaixonada entre altres fàbriques al bell mig del polígon industrial, i per això s’ha prioritzat traslladar la producció de detergents líquids a Montornès, complex que té diverses línies de producció, que ocupa 450 persones, que és de majors dimensions i que té més disponibilitat per créixer.

Hi ha, però, una pregunta que ens podem fer, a la vista de les declaracions de la senyora regidora d’inserció laboral, que diu que aquest tancament ha agafat l’Ajuntament de sorpresa. Com pot un Ajuntament estar tan mal informat del què passa al seu poble, en assumptes de tanta importància? Quan jo era responsable d’una fàbrica, cosa que m’ha passat durant molts anys, informava periòdicament l’Ajuntament del poble on estava de com anaven les coses. I si no informava jo, de l'Ajuntament em demanaven la informació. Volien estar al corrent del què passava. Pel que sembla, a Malgrat, l'Ajuntament socialista no deu tenir el costum de parlar amb els responsables de les empreses locals.

Una altre pregunta. Té l’Ajuntament una política per portar empreses a Malgrat? He sabut que a Palafolls l’Ajuntament té contractat un agent de desenvolupament local. Pel que sembla, Malgrat no en té cap. Per què? Es que el desenvolupament local no ha preocupat mai l’Ajuntament socialista? Tornant a la meva experiència laboral, arreu on he treballat els ajuntaments es preocupaven, i molt, de portar empreses al seu poble. Unes vegades amb més èxit que d’altres, és veritat, però mai amb resultats negatius. I és que dins de la feina d’un ajuntament, buscar empreses que s’instal•lin al poble hauria de ser una de les prioritats. Pel que sembla, no ho és a Malgrat.

I, finalment, quines gestions ha fet l’Ajuntament de Malgrat sobre el destí dels 72.000 m2 de terrenys que Henkel deixarà lliures? En quines condicions l’empresa va comprar els terrenys quan es va instal•lar? Es va preveure, quan se li va donar el permís, el destí dels terrenys si l’empresa tanqués? Quan una empresa abandona un poble, és normal que “compensi” d’alguna manera el poble que deixa. Aquí l’Ajuntament té encara una negociació a fer, per defensar els interessos de Malgrat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La teva reflexió és molt bona i oportuna. A Malgrat vull dir-te que no existeix cap mena de política que es preocupi de portar indústria. Al contrari, a les indústries se les apreta continuament. Ara veus una mostra. Una vegada, vaig quedar sorpresa de les respostes de la 1ª lider local en una reunió amb la Diputació. Proposaven estratègies d'ocupació, i la reunió l'havia convocat la Teresa Carbó amb tota la seva il.lusió. La sorpresa va ser el discurs de la sra. alcaldessa. No calia-segons ella preocupar-se-perquè a Malgrat ella ho sabia tot i ho feia tant bé que teniem l'equilibri just de llocs de treball. Va parlar del polígon amb unes afirmacions que els presents no van gosar desmentir. Al sortir vaig anar directament als tècnics a preguntar per les dades mencionades per l'alcaldessa. La resposta em va deixar glassada: no hi ha cap dada, no tenim cap estudi, caldria tenir una relació d'empreses al polígon, no sabem els llocs de treball, etc, etc. és a dir, que l'alcaldessa parlava així com es diu vulgarment "a ojo". Passat el temps des del consell comarcal es va fer un estudi dels poligons industrials del Maresme i van venir a Malgrat.No teniem res de res. Les dades les vam haver de buscar i estudiar des de turisme sense mitjans, perquè ningú tenia temps per atendre a l'empresa que ens visitava i vam fer el que es va poder. Podria explicar-te més detalls de la classe de politica empresarial que es fa a Malgrat, però és llarg. Crec que et pots fer una idea de com anem i del futur que ens espera. Aquí, company, tot és improvisat i gestionat com al segle passat. Anem encara fent afirmacions "a ojo" i a "salt de mata".
Neus

Anònim ha dit...

No estic massa d'acord amb el causa efecte que deixeu veure,he fet una recerca i la premsa diu:

La planta de Malgrat, que ocupa uns 72.000 m², té limitat el creixement perquè està encaixonada entre altres fàbriques al bell mig d'un polígon industrial, segons expliquen, i per això s'ha prioritzat traslladar la producció de detergents líquids a Montornès, complex que té diverses línies de producció, és de majors dimensions i té més disponibilitat per créixer.

De totes formes, el trasllat i tancament forma part del programa mundial Global Excellence de millora de competitivitat del grup, anunciat per Henkel al febrer i que reduirà la plantilla arreu del món en tres mil persones, la qual cosa li permetrà estalviar-se 150 milions d'euros anuals a partir del 2011. (Vilaweb de 9 de maig del 2008).


El objetivo del traslado es concentrar la producción en un solo centro, ya que la planta de Malgrat fabrica detergentes líquidos, y la de Montornès (con casi 450 personas), produce detergentes en polvo, productos de limpieza líquidos y productos de la división de adhesivos de la firma.

Esta decisión se enmarca en el programa mundial 'Global Excellence' de mejora de la competitividad presentado por el grupo alemán el pasado mes de febrero. (Expansión)

Henkel Ibérica cerrará la factoría de detergentes líquidos de Malgrat de Mar (Barcelona) en 2010, y trasladará la producción a la planta cercana de Montornés del Vallés. Este es el segundo anunció de desmantelamiento de un centro de producción en los últimos 12 meses, desde que la multinacional alemana decidiera prescindir de la factoría de La Toja en Culleredo (La Coruña).

En éste último caso, Henkel traspasó la producción de cosmética a la fábrica alemana de Dülken, afectando a los 149 trabajadores de la planta gallega, que se han recolocado casi en su totalidad. En cambio, el anuncio realizado ayer incluye la posibilidad del traslado a la fábrica de Montornés para los 130 empleados de Malgrat, descartándose un expediente de regulación, aseguró un portavoz del grupo químico.

De hecho, el cierre de la factoría se dilatará dos años para poder trasladar maquinaria y adecuar las instalaciones de la planta de Montornés, que con una plantilla de 450 personas ya fabrica detergentes (líquidos y en polvo). Además, mantendrá la elaboración de adhesivos. Tras el cierre del centro de Malgrat, Henkel contará con cuatro factorías en España, tres en los alrededores de Barcelona (Sant Adriá, Abrera y Montornés) y una en Alcalá de Guadaira (Sevilla).

El ajuste forma parte del programa Global Excellence, iniciado en febrero, y que consta de un ahorro de gastos de 160 millones de euros anuales hasta 2011, además de un recorte de 3.000 empleos, sobre una plantilla mundial de 53.000 personas. (Cinco Dias. com)

Del Tancament de la Toja també en té culpa l'Ajuntament d'allà?

No és una qüestió de no atribuïr responsabilitats, sinó de que, no veig a l'Ajuntament intel.lectualment preparat com per forçar una operació d'aquestes característiques?, l'Ajuntament és responsable de moltes coses, però dels moviments estratègics de les empreses grans no, de fet, ja hi han rumors que part de laproducció la porten a l'est? perquè serà,...??les empreses grans van a la seva i els primers que ho han de saber són els propies treballadors.

Seria bo que els mateixos que estan a l'Ajuntament (oposició) no confi¡onguin a la gent per guanyar vots i mira que a mi l'Ajuntament me la bufa, hi hagi qui hi hagi.