dimecres, d’octubre 28, 2009

El sol ja té una taca



L'activitat del sol té cicles de 11 anys aproximadament. Cada 11 anys, el sol sofreix furiosos trastorns: taques fosques brollen des de sota la superfície del sol, explosions tan poderoses com mil milions de bombes atòmiques donen lloc a intenses flamarades de radiació d'alta energia, expulsant núvols de gas prou grans per a empassar-se planetes sencers.

Entre dos màxims d'activitat solar es troba un període en el qual gairebé no hi ha taques a la superfície del sol. Un dia sense taques solars és un dia amb la cara del sol completament neta. Mai es troben dies sense taques solars durant el Màxim Solar quan el sol està més actiu, però aquests dies sense taques són comunes durant el Mínim Solar, la fase oposada del màxim del cicle de 11 anys, quan el sol està molt més tranquil. Contant els dies sense taques, podem seguir la pista de la profunditat i la durada d'un mínim solar.

Pel que fa als dies sense taques solars, el mínim solar en curs és el més profund des de fa un segle. En 2008, no es van observar taques solars durant 266 dels 366 dies de l'any (73 %). Per a trobar un any amb el sol més net, cal anar a l'any 1913, en el qual va haver 311 dies sense taques solars (85 %). En el que va del 2009, al dia 28 d'octubre, ja hi ha hagut 232 dies sense taques, un 79 % dels 301 dies transcorreguts des del 1 de gener, i aquesta xifra pot seguir augmentant, ja que encara queden 64 dies per a acabar l'any.

Des de l'any 2004, en el qual va començar el Mínim Solar actual, duem un total de 743 dies sense taques solars, mentre que el terme mitjà de dies sense taques solars dels mínims recents és de 485 dies, el que confirma que ens trobem en un Mínim Solar molt profund.

Tenint en compte que durant els Mínims Solars l'energia rebuda del Sol és menor que durant els màxims, un mínim profund i perllongat pot donar lloc a un refredament global del planeta, com ja ha succeït altres vegades. El problema és que, amb els coneixements actuals sobre l'activitat solar, és impossible fer cap predicció seriosa.

Fa un parell de dies ha aparegut una taca al sol, com podem veure a la fotografia de l’astre rei d’avui mateix. Veurem quan de temps durarà, o si n’apareixeran d’altres, i el cicle 24 agafarà finalment impuls.