divendres, de desembre 18, 2009

La barra institucional


Els alcaldes i alcaldesses del Maresme han publicat un manifest, demanant quartos. Es troben amb l’aigua al coll, des del punt de vista econòmic (pel que diuen), i volen més calés. Entre nosaltres, jo també.

Ens expliquen, aquest pobres senyors i senyores, que els ajuntaments pateixen una insuficiència financera, ja que “han anat creant nous serveis i programes socials a cavall dels nous temps, les demandes ciutadanes i noves lleis”, que ara no poden pagar, ja que quan varen crear aquestes noves despeses es finançaven requalificant terrenys, sense que els importés el més mínim la qualitat del urbanisme que en resultés ni si en el futur aquest manà s’acabaria o no.

Ara que aquest finançament s’ha acabat, i que la crisi econòmica podria durar bastant temps, els màxims regidors i les màximes regidores maresmenques no s’atreveixen a augmentar els impostos locals, no fos cas que la gent no els tornés a votar, ni gosen dir no a certes demandes dels seus administrats, exactament per la mateixa raó. Però no els hi fa cap vergonya demanar que siguin els altres els que augmentin els impostos als mateixos ciutadans per poder finançar les seves “necessitats”: d’aquesta manera ells i elles podran seguir vantant-se de donar serveis, quantes vegades inútils o poc necessaris, d’accedir a les demandes dels seus administrats, encara que no siguin estrictament necessàries, i de fer inversions més o menys útils, sense augmentar la “seva” càrrega fiscal.

Menys mal que es comprometen a “fer els nostres ajuntaments més eficients i el màxim austers possibles”. Com es demostra a Malgrat amb una nova comissaria de Policia Local que hauria pogut costar un milió d’euros menys, amb la remodelació de la zona centre, tant urgent ara mateix, amb els dos milions d’euros per una piscina coberta, que sent convenient, no és ni molt menys urgentment necessària, i amb al projecte faraònic dels quinze milions d’euros pel Centre Cultural. Molta austeritat, sí senyor.

No s’ha publicat el pressupost pel 2.010. Veurem si l’ajuntament hi projecta austeritat i eficiència. Austeritat i eficiència que no veiem enlloc ens les despeses corrents dels anys precedents, ja que aquestes despeses per habitant de l’any 2.008 han estat de 821 euros, un 43,1 % superiors a les de l’any 2.003, que vares ser de 574 euros, mentre que l’augment corresponent de la inflació era del 15,2 %. Es clar que això no és res, ja que, dintre d’aquestes despeses corrents, les despeses de personal augmenten encara més de pressa: passen de 270 euros per habitant l’any 2.003 a 412 l’any 2.008, o sigui, un augment del 52,3 % (per un augment de la inflació, recordem-ho, del 15, 2 %)

Normalment, quan una empresa augmenta de volum, com hauria de ser el cas de l’”empresa” Ajuntament de Malgrat, s’augmenta la productivitat. Aquí, al contrari, s’ha disminuït fortament des de l’ant 2.003 fins al 2.008.

Senyors alcaldes i senyores alcaldesses: compleixin vostès primer el seu compromís d’eficiència i d’austeritat, i ja veurem desprès si consentim a pagar més impostos per finançar les seves despeses. I comencin aviat, ara mateix. Demostrin que han començat amb els pressupostos per l’any 2.010. Si, un cop publicats aquests pressupostos, ens adonem que continuen vostès amb la dilapidació de diners que han fet aquests darrers anys, arribarem a la conclusió de que la seva petició no és més que un acte de barra institucional. I perdonin que siguem tan desconfiats, però és que, mirant les xifres de les seves despeses se’ns fa difícil ser gaire crèduls sobre el seu compromís d’austeritat i d’eficiència.