dilluns, de gener 25, 2010

Magatzem de residus nuclears

Cada dia que passa ens topem amb la polèmica d’on s’han d’emmagatzemar els residus radioactius de les centrals nuclears. La primera de les coses que s’han de dir és que es tracta d’un dipòsit provisional (diguem per 50 o 60 anys). Aquest dipòsit ha de consistir en uns magatzems reforçats, i que estiguin vigilats per prevenir intrusismes i atacs. Es a dir, es tracta d’un magatzem de formigó. El pròpiament dit “cementiri”, que és on els residus hauran d’anar definitivament, s’haurà de fer sota terra, però encara no hi ha res de decidit.

Personalment, he de dir que no tindria cap inconvenient a viure prop d’una central nuclear (ja ho he fet, encara que no pas massa temps) i, encara menys, prop d’un magatzem de residus radioactius de les centrals nuclears (una altre cosa seria de residus de la fabricació d’armes nuclears, molt més perillosos), ja que un magatzem d’aquest tipus, si està ben fet, és menys perillós que una central. Un dia d’aquests miraré de detallar en què consisteixen els residus de les centrals nuclears, i d’analitzar-ne la perillositat.

Es per això que m’han sorprès les declaracions de molts responsables dels partits polítics catalans. No m’estranya que s’oposin a tenir una magatzem d’aquest tipus ni ERC ni els ecosocialistes, que són formacions polítiques que s’han especialitzat, aquests darrers temps, a dir no a tot i a gestionar malament el que és de la seva competència al govern.

Els que m’han semblat patètics han estat els del PSC i els de CiU, quan han declarat que no volien cap cementiri nuclear a Catalunya, ja que Catalunya ja ha “donat” prou pel que fa a l’energia nuclear. Per una partits que s’autotitulen “de govern”, em sembla una actitud molt poc seriosa. Altra cosa seria haver dit que, si algun lloc de Catalunya fos candidat a albergar aquest magatzem, estudiarien curosament la idoneïtat, tant del projecte, com del lloc candidat.

Però, què hi farem! I és que amb partits com els que tenim no anirem pas gaire lluny.

Jo en portaria alguns a viure en un dels molts llocs de la geografia espanyola on la radioactivitat natural és molt superior a la que tindrà aquest magatzem.

Nota: la foto és del magatzem nuclear holandès.

11 comentaris:

Neus Serra ha dit...

Entenc el sentit del teu escrit, però cal tenir en compte més factors i no simplificar tant la postura d'un partit, com a mínim pel que fa a CIU. Tenen raó quan afirmen que s'està concentrant a les terres de l'Ebre l'energia nuclear i el que es deriva de la mateixa. Pot resultar encertat per econòmic i per gestionar-ho de manera més eficaç, però les compensacions són fins ara únicament pels municipis que es troben dins l'associació de municipis afectats quan en realitat és tota una comarca la que en surt afectada. Tot i que assegurin no haver cap perill, per exemple, com vols vendre a Europa vins o productes provinents de cultius d'aquesta zona? Ja li pots posar la DO que vulguis. Per exemple, quin turisme pots impulsar?. Crec que el debat no s'ha centrat bé, perquè no és un municipi qui ha de resoldre el conflicte, sinó el govern i el problema és que el govern català fins ara ha llençat pilotes fora per raons evidents amb l'excusa de l'autonomia local i pensant que CIU -que té l'alcaldia a Ascó- ja li solucionaria la papereta. Trobo molt bé que s'hagi fet pressió per desenmascarar al govern i al President Montilla. Aquestes són qüestions nacionals i no val amagar-se darrera un alcalde o els socis de govern. S'ha de mullar i actuar en conseqüència.

Anònim ha dit...

Malgrat que fas afirmacions gratuites prou simptomàtiques i atribueixes a algú un paper que hores d'ara no té (i que la seva representant entre nosaltres ja s'ha afanyat a fer-ne un ús partidista, personalment penso que força patètic) és evident que d'aquest tema (com de tants d'altres) no se'n ha fet un debat profund, rigorós i desapassionat. En d'altres escrits teus ja has donat a entendre la teva benevolència respecte l'energia nuclear. Posició respectable però igualment questionable amb xifres i estudis seriosos a la mà. Per tant ens trobem en un atzucac al que ens ha portat el model econòmic que impera i el problema de l'energia no és sino una cara d'aquest camí cap el "suicidi col.lectiu". Com també ho és el baix nivell moral (si se'm permet l'expressió) de la classe política... però no oblidem que els polítics surten de la mateixa societat, per tant no en son gaire diferents.

ssr ha dit...

Neus: en el meu escrit la única cosa que he criticat al PSC i a CiU és que hagin dit, cadascú a la seva manera, que no volen aquest magatzem a Catalunya. Això no té res a veure amb Ascó, ni si aquest poble és el més adequat per rebre aquest magatzem. Em pregunto: si Catalunya fos independent, on es guardarien els residus nuclears d’Ascó i de Vandellós? I una altre cosa: a França, del vi de Côtes du Rhône, que és molt apreciat, n’hi ha es cultiva i es produeix no gaire lluny de dues centrals nuclears, sense que el seu consum se’n ressenti. Si el vi de la Ribera de l’Ebre fos bo, es vendria tant si hi ha magatzem nuclear com si no. I, pel que fa al turisme, és més nociva la visió d’una central nuclear que la d’un magatzem. Per tant, repeteixo: no sé si Ascó és una bona opció (és inundable? té unes comunicacions suficientment bones que permetin un transport amb el mínim de riscs?), però penso que és una posició poc intel•ligent la de dir que a Catalunya no volem aquest magatzem. I, segons sembla, CiU va votar una posició així al Parlament ara deu fer un o dos anys.

Anònim: en efecte, soc partidari de l’energia nuclear, encara que entenc perfectament que hi hagi qui hi estigui en contra. Però hi ha un fet: hi ha uns residus nuclears que s’han de guardar provisionalment durant mig segle, més o menys, fins que es construeixi el seu cementiri definitiu. Hi ha dues solucions: fer un magatzem centralitzat o guardar els residus de cada central a la vora de la central. Aquesta darrera olució és molt més cara, però resol el risc més important d’un magatzem central, que és el del transport. S’ha decidit fer un magatzem centralitzat, i se l’hi ha de trobar un lloc. Això és tot el problema. I, repeteixo, crec que un magatzem d’aquest tipus, si està ben fet, té un risc menor que el d’una central. Tota la resta del que dius, com el model econòmic, és molt interessant, però és un altre debat.

Neus Serra ha dit...

Lamento no haver-me explicat prou bé. No estic totalment en desacord amb el teu escrit. No m'agrada la gestió del tema, però és cert que el 2008 CIU va votar contra el magatzem nuclear al Parlament. El tema dels vins, etc l'he posat d'exemple de la preocupació que ha d'haver-hi al territori i per exemplificar que el que decideixi Ascó afecta a més municipis i a més territori. El que tinc clar és que un tema com aquest no ha de quedar a les mans d'un municipi. La imatge que tenim dels governs PUjol era la del territori contra decisions estratègiques del govern català que sovint eren mal rebudes (posar presons, línies eléctriques, etc), però jo penso que això era fer país, planificar estratègicament i implicar-se. No pas rentar-se les mans com s'ha intentat fer en aquest cas ( no m'importa que el anònim em tracti de partidista. Com a mínim em mullo i opino que és més del que fan altres. Penso el que penso i no m'amago. A sobre ho signo que és també més del que fan altres).

Dit això, jo no estic contra l'energia nuclear, perquè hi ha molta hipocresia en aquest tema.

Sobre la teva pregunta. Si fossim independents el magatzem l'hauriem de tenir al país segurament, però nosaltres decidiríem a qui vendre l'energia i ho gestionaríem. Com pots veure ara no pots decidir. Ho decideixen des d'un ministeri.

El que es discuteix és que les centrals es troben concentrades a uns punts i els magatzems també. En fi, no tinc tants coneixements, però l'únic que et volia dir és que no em sembla incoherent la postura del Parlament català. Espanya ha acabat convertint una decisió estratègica molt important en una subhasta de compensacions i això posa la pell de gallina a qualsevol. Que vols que et digui.

Anònim ha dit...

Benvolguda:
Si el fet que vostè signi els seus escrits els donen un "plus" de credibilitat, fiabilitat o certesa només s'ho deu creure vostè.
D'altra banda seria molt interessant saber de primera mà com va anar la decisió de construir la central nuclear (em remonto al final de la transició i els primers anys dels governs Pujol) a la zona d'Ascó... i potser ens emportaríem una sorpresa (lligams financero-polítics, corrupteles i compra de vots, repressió i "exilis" forçats...).

Anònim ha dit...

Mira company, en cap cas he parlat d'un plus de credibilitat ni res per l'estil, però no et negaré que penso que els comentaris signats aporten un plus de valentia i seriositat, com a mínim. Jo no pretenc mai tenir la raó absoluta. Et recomano fer el mateix. Per cert. l'any de construcció de la central és l'any 1971 (període clarament predemocràtic). El primer reactor va entrar en funcionament l'any 1984 si no m'equivoco i el 2n. cap a l'any 86. La central està gestionada per una Asociación participada per Iberdrola(empresa espanyola amb seu a Bilbao) i Endesa. Del que tu insinúes no en tinc ni idea, i crec sincerament per la informació que aporta que vosté tampoc. No s'ho prengui malament, però difamar és fàcil, sembrar dubtes sobre la honorabilitat de la gent també. Informar seriosament i de anera documentada és molt més difícil.

Neus

sirga ha dit...

Diuen que a Ascó hi ha dos centrals.
Si una es va construir l'any 71,en quin any es va construir l'altra?
Algú pot respondre seriosament?
gràcies.

Anònim ha dit...

És xocant l'afirmació de l'alcalde d'Ascó per justificar el si al dipòsit (que no cementiri) nuclear: Ascó ha de sobreviure a les centrals nuclears (econòmicament s'entén) perque hores d'ara tenen data de caducitat i és practicament la única font d'ingressos (molt onerosos per cert) de l'Ajuntament i d'una bona part del poble. Dic que és xocant perque es reconeix la dependència gairebé total de les nuclears, que han fet reduir-se o despareixer altres activitats econòmiques vitals i s'aposta per l'herència d'aquestes centrals per sobreviure uns quants anys més: pa per avui i gana (i ves a saber què més) per demà.

Neus Serra ha dit...

No serà que el que denúncia és que en els darrers anys cap govern ha invertit de veritat en la zona per oferir alternatives?

ssr ha dit...

A Ascó hi ha una central amb dos reactors de 1.000 Mw cada un, que es varen inaugurar l'any 1984 el primer i dos anys més tard el segon. Però le decisió de construir-los va ser presa, almenys, de deu a dotze anys més aviat, encara que desconec la data exacte.

Anònim ha dit...

Segur que els "darrers anys" deuen ser els dels governs tripartits.... Ui,que en són de dolents i abans tot era tant maco!!