divendres, de juliol 23, 2010

Comentari sobre els comentaris a la sentència de l’Estatut

Des de que el Tribunal Constitucional ha publicat la seva sentència sobre l’Estatut he llegit tota una sèrie d’articles diversos comentant aquesta sentència. Aquests comentaris són de tots tipus i colors, des dels que parlen d’ofensa a la dignitat de Catalunya fins als que diuen que no n’hi ha per tant i que, al seu gust, la sentència ha quedat curta en els seus retalls. Tots, fins ara, m’han semblat poc convincents.

No ha sigut fins avui que he llegit un comentari que m’ha semblat original. L’he llegit al País, que és el diari que llegeixo des d’aquestes terres situades entre els caps Ortegal i Estaca de Bares, on no arriba la Vanguardia. El signa el senyor Sánchez Cuenca, professor de sociologia de la Universitat Complutense. La seva tesi es basa en la idea de que si la nació espanyola no vol reconèixer la seva plurinacionalitat és perquè té una gran inseguretat en ella mateixa.

Si la nació espanyola comparteix sobirania amb la Unió Europea, no pot compartir també sobirania amb Catalunya o amb el País Basc?

Les reaccions que he anat escoltant sobre la sentència del Tribunal Internacional de La Haia, declarant legítima la independència de Kosobo, recalcant que no es pot aplicar aquesta sentència a Catalunya o al País Basc, contribueixen a demostrar que la nació espanyola és una nació feble i insegura.

De tota manera, la realitat és la que és: la nació espanyola (que ningú nega que sigui una nació) és plurinacional i plurilingüe. Si molts espanyols no ho accepten, serà que tenen por de mirar-se al mirall i reconèixer la realitat de la nació espanyola.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Això de nació espanyola va sortir de carambola una nit de xerinola i d'abusos alcoholics.

ssr ha dit...

Si hem de ser lògics, Espanya és una nació, ja que encaixa perfectament amb la definició d'aquesta paraula. Catalunya, el País Basc i Galícia també. Es per això que també són nacions.