dissabte, de novembre 16, 2013

Economia i energia

Mentre aquí ens distraiem amb politiquetes de volada molt curta (la sandàlia del diputat de la CUP, les dues candidates de CiU a l’alcaldia de Malgrat, el dirigent polític que parla de parar l'economia catalana durant una setmaneta, etc.) el món continua girant i continuen passant coses importants. Una d’elles és la publicació, el passat dia 12, del World Energy Outlook 2013, on es diu clarament que aviat faltarà petroli. I que el gas d’esquist, que els Estats Units exploten però que a Europa ni se’l veu ni se l’espera, començarà a declinar l’any 2020.


La figura explica quina serà la producció de petroli d’aquí al 2030 si no es fan ràpidament les inversions necessàries. L’any 2012 es van produir diàriament 86 milions de barrils de petroli, incloent-hi els NGLs (el líquid contingut al gas natural i explotat a part), i 73 milions sense els NGLs. Aquesta producció anirà baixant d’una manera molt preocupant, mentre que el consum augmentarà fins a 101 milions de barrils diaris d'aquí a l’any 2035.

Quan una producció baixa i la seva demanda augmenta, el resultat és clar: els preus s’apugen.

I, si es fan les inversions necessàries, s’hauran de fer a llocs com Irak, amb el perill que representa la seva inestabilitat política, al Brasil off-shore (a l’oceà, lluny de la costa), al Canadà i a Veneçuela (petroli de sorres bituminoses), etc, com es veu a la figura. La producció off-shore i la de les sorres bituminoses és molt més cara que la del petroli convencional utilitzat fins ara. El que vol dir que els preus del petroli, encara que es facin les inversions, també s’apujaran. I això, en un context on els preus del petroli ja són molt cars, ja que es situen a uns 110 dòlars per barril.


Un país com Espanya, una nació com Catalunya, que no tenen recursos energètics, patiran molt. Avui dia, Espanya té un dèficit energètic anual de 43.000 milions d’euros anuals, i Catalunya, de 7.000 milions. Aquests dèficits són, encara que no ho vulguem dir, la causa de la crisi econòmica que estem patint. I, si els preus del petroli augmenten, com és més que probable, els dèficits aniran creixent, i la sortida d’aquesta crisi serà cada vegada més complicada.

Sense creixement, diuen, no hi haurà creació de llocs de treball. Però una economia que creix consumeix més energia. Si el preu d’aquesta energia augmenta, no es podrà comprar i, per tant, no es podrà créixer. És a dir, no es crearan llocs de treball.

Mentre tant, nosaltres amb les nostres politiquetes.