dissabte, de desembre 28, 2013

Carta d'un economista a Rajoy

Senyor president:

He decidit fer pública aquesta carta en escoltar les dades que vostè ha fet servir a la seva roda de premsa de balanç de 2013. Els parats registrats en l'INEM no disminueixen per haver trobat una ocupació. Han tirat la tovallola i han deixat de confiar en vostè i en la recuperació. Molts han deixat de buscar ocupació i molts altres han fugit d'Espanya davant la incapacitat de trobar ocupació al nostre país i al no tenir expectatives de trobar-la en el futur.

La Seguretat Social no va bé. Al seu ministre d'Hisenda se li va escapar que tancarà l'any amb un dèficit d'1,8% del PIB o sigui 18.000 milions. És a causa que acabarem l'any amb gairebé 300.000 persones que han perdut la seva ocupació i han deixat de cotitzar. A més, les empreses destrueixen ocupacions estables de persones de més de 45 anys i els estan substituint per ocupacions a temps parcial i amb salaris precaris de joves. El resultat és una recaptació més petita.

El dèficit públic tampoc va bé. La destrucció d'ocupació i la baixada de salaris ha reduït la recaptació de l'Impost sobre la Renda. L'IVA ha pujat per l'augment dels tipus de l'any passat però no per la millora d'activitat. Els ingressos fiscals estan estancats en 2013 i això suposa 4.000 milions d'euros menys del que vostè va estimar als pressupostos i a això li cal sumar altres 4.000 milions en la Seguretat Social.

En 2013 pagarem més interessos pel deute públic. El deute augmenta uns 10.000 milions al mes que és el mateix que va costar el Pla E que vostè tant va criticar. Entre gener i octubre el dèficit reconegut per la Intervenció General de l'Administració Central és de 37.000 milions. Un 10% superior al de 2012 i un 15% superior al que vostè va heretar del Govern anterior. El deute públic acabarà l'any proper a un bilió d'euros, 100.000 milions per sobre del de 2012.

La prima de risc no ha baixat fruit de les seves reformes. La baixada ha estat generalitzada als països perifèrics europeus i el país on més ha caigut és a Grècia. La banca espanyola ha finançat la meitat de l'augment del deute públic, mentre els inversors estrangers només el 15%. Però aquests mateixos inversors estrangers han venut bons, accions i préstecs a empreses i bancs espanyols per més de 30.000 milions.

Les exportacions no van bé. Van tenir dos mesos excepcionalment bons la passada primavera però des de llavors s'han frenat en sec. La nostra competitivitat no ha millorat des de 2011. La baixada de salaris i l'augment de la productivitat per la massiva destrucció d'ocupació han estat compensats per la intensa apreciació de l'euro contra el dòlar i contra les divises dels països emergents.

La reforma bancària no ha funcionat. Li recomano que vagi a qualsevol bar i pregunti a petits empresaris i famílies per la situació del crèdit. Quines garanties els exigeixen i a quin tipus els presten. Comprovarà que les condicions són pitjors que abans del rescat bancari de la Troica.

Retardar l'ajust fiscal ens ha permès sortir de la recessió, però no compensa els efectes devastadors sobre l'ocupació i el deute públic del seu ajust de 2012. Els Estats Units han demostrat que hi ha vida després d'una crisi de deute. Però fa falta un bon diagnòstic i una política adequada. Després del seu discurs és evident que té un error de diagnòstic i això complica significativament la sortida de la crisi.

Necessitem créixer molt més, depreciar el tipus de canvi, provocar inflació moderada, augmentar la inversió, incrementar la recaptació fiscal i reestructurar deutes de famílies i empreses per estabilitzar la restricció de crèdit. Alhora caldrà resoldre la tragèdia grega, portuguesa, xipriota, eslovena, irlandesa, etcètera. Si la seva política econòmica i l'europea no canvien radicalment, acomiadarem 2014 amb menys població, menys crèdit, més deute i més pobresa.

Quedo a la seva sencera disposició i desitjo que la força l'acompanyi.

José Carlos Díaz, economista, autor del llibre "Hay vida después de la crisis"

Carta publicada avui a El País