divendres, de gener 24, 2014

Allà on ha estat del mar, el mar hi tornarà a estar


Hi havia a La Vanguàrdia d’ahir un parell d’articles sobre els problemes que tenen els propietaris dels càmpings del Cap de la Tordera, tant a Malgrat com a Blanes, ja que el mar els envaeix. Diuen que la culpa la té un enorme forat que es va fer quan, fa uns quants anys, es varen dragar, si no recordo malament, 150.000 metres cúbics de sorra davant del delta per omplir la platja de S’Abanell, a Blanes. A l’època, els propietaris dels hotels de la platja de S’Abanell acusaven els problemes que tenien perquè s’havia dragat el fons marí davant seu per omplir la platja de Malgrat. Es estrany que aquesta vegada ningú hagi acusat les obres fetes a la llera de la Tordera, que han reduït l’aport de sorra al delta.

La causa dell problema és, potser, la que diuen tant els de Blanes com els de Malgrat. O potser no. Ningú no sap com es mou la sorra del mar, ni si els corrents que la mouen es modifiquen o no, ni, si ho fan, quina és la causa.
 
Quan els enginyers costers decideixen si han de treure sorra i bombejar-la sobre una platja erosionada, fan servir models matemàtics per predir la quantitat de sorra que es necessitarà, quan i on l’han de posar, la velocitat a la que l’han de treure i el temps que l’obra sobreviurà davant de les tempestes i de l’erosió. El problema és que aquests models no tenen res a veure amb la realitat. Si es treu una quantitat de sorra del fons marí i es posa sobre la platja de qualsevol manera, segurament aquesta “obra kamikaze” no durarà gaire temps, però els projectes fets segons els models normalment no duren gens més, i almenys, aquesta solució no enganyarà a ningú ni portarà a cap certesa matemàtica falsa.

La naturalesa de la costa és massa complexa i depèn de massa processos que no s’entenen o que tenen poques mesures quantificades, de manera que, sigui quina sigui la decisió que es prengui pel problema del cap de la Tordera, serà simplement una qüestió de sort si es tracta d’una solució mitjanament duradora.

El problema ve que, ni a S’Abanell ni al cap de la Tordera no s’ha aplicat l’únic principi que funciona la majoria dels casos: allà on ha estat del mar, el mar hi tornarà a estar. Això, tothom ho sabia, tant els que van donar els permisos de construir com els que van construir.

Però el problema no ha fet més que començar, si tenen raó els que diuen que, amb l’augment de les temperatures, el nivell del mar anirà pujant i els fenòmens climàtics seran cada vegada més violents.