dissabte, de juliol 26, 2014

Del vaixell de formigó pretesament construït a Malgrat

Estava convençut de que s’havia construït un vaixell de formigó armat anomenat Mirotres, a les drassanes de Malgrat (astillero), el 15 d’agost de l’any 1918. Així sempre m’ho havien dit, i el llibre Malgrat, crònica d’un segle, també ho afirma, com ho mostra la fotografia. També ho deia la Vanguardia, en una foto impressionant del ferrallatge interior del vaixell, i el País (aquest comentant una exposició de fotos de Josep Brangulí, fotògraf contractat per fotografiar l’avarada del vaixell).



Però no és així. Al grup de Facebook “Tu no ets de Malgrat si no...” s’ha aclarit que el tal vaixell de formigó es va construir i es va avarar a Sant Adrià del Besòs. La revista Vida Marítima del 10 de març del 1919 ho deixa ben clar.




 Pel que fa a Malgrat, les drassanes ocupaven una franja de 2.300 metres de platja amb una amplada de 200 metres  i cinc grades de construcció. Segons el projecte, la primera sèrie de naus que en sortiria estaria formada per cinc vaixells de 2.340 tones. Es calculava que amb la factoria totalment en marxa es trigaria de tres mesos i mig i quatre a construir una embarcació. La seva intenció era construir molts vaixells de ciment, per això havien comprat 129 motors als Estats Units , amb la condició que no els venguessin als alemanys. Sembla que s’hi va començar la construcció de tres vaixells, procés que va quedar aturat en tancar la factoria. La major part de les instal·lacions van ser desmuntades entre 1930 i 1932, tot i que probablement hi ha haver alguna activitat fins el 1936.


A la publicació malgratenca Germanor del 29 de maig del 1919 hi podem trobar una ressenya sobre l’estat de construcció de les drassanes. És curiosa l’expressió “d’un poblat a la moderna, a lo ianqui”.


De manera que ens hem quedat sense el famós vaixell de formigó armat...