dimecres, de gener 13, 2016

La decadència del imperi xinès

Llegir el que escriu en Sala i Martin és gairebé sempre molt instructiu. Al seu darrer llibre, Economia en Colors, explica la influència de l’elecció de les elits que governen un país sobre el seu devenir. En dono la meva versió.

Quan Marco Polo, recorrent la ruta de la seda, va visitar la Xina entre els anys 1271 i 1291 durant la dinastia mongol, va quedar enlluernat pel progrés que havia aconseguit aquella societat: els xinesos tenien pólvora, paper, impremta amb blocs de fusta, porcel·lana, paper moneda, correus, vaixells amb timó de popa, brúixola magnètica i tota una varietat de tecnologies molt superiors a les que llavors es podien trobar, no només en la seva Venècia natal, sinó a tot Europa. Una de les raons que expliquen la superioritat xinesa d'aquella època és la seva gran xarxa comercial. No només la Xina comerciava amb l'Índia, Orient Mitjà i Europa a través de la ruta terrestre de la seda, sinó que, gràcies a una flota molt nombrosa i ben equipada, també comerciava per l'oceà Índic amb Àfrica, Aràbia, Índia, Indonèsia i altres punts d'Àsia. L'època de màxima riquesa xinesa coincideix amb l'època de màxima activitat comercial.

La dinastia xinesa Song (entre 960 i 1239), però sobretot la dinastia Ming (entre 1.368 i 1.662) van introduir un sistema d'exàmens per triar els buròcrates que havien de dirigir el país. Aquest sistema de «exàmens imperials» recorda les actuals oposicions a funcionari de l'Estat a Espanya. Eren una espècie d'exàmens molt complicats que requerien la memorització dels clàssics de Confuci. Els estudiants també havien d'estudiar altres textos de filosofia, poesia i història. Fins al 1313, els exàmens també incloïen preguntes de matemàtica i astronomia, però aquests temes van desaparèixer a partir d'aquest any. La idea era que, perquè un país funcionés, havia d'estar governat pels millors, i per elegir els millors no hi havia cap solució millor que un examen que fes competir a tots els joves del país. En eliminar dels tests imperials la matemàtica i l'astronomia, l'examen va ser encara més memorístic, la qualitat més important era la de tenir memòria, no la de ser intel·ligent. Els exàmens es van anar complicant cada vegada més. Els aspirants es passaven bastants anys de la seva vida preparant-lo i, per tant, no tenien ni un minut de temps per reflexionar sobre qüestions que quedaven fora dels tests imperials. D'aquesta manera, les ments més grans de la Xina, les elits confucianes, de mica en mica van deixar de tenir la capacitat de pensar en noves idees per millorar el seu país.

Uns anys després que Marco Polo va visitar la Xina, la dinastia Ming va arribar al poder, després d'enderrocar a la dinastia mongol. Els orígens humils dels Ming els van fer desconfiar, al principi, de la classe dirigent confuciana, però a poc a poc aquesta va anar recuperant la seva influència. Amb el temps, els emperadors Ming van perdre l'interès per mantenir els llaços comercials amb l'exterior. Més ben dit, els que van perdre aquest interès van ser les elits confucianes que preconitzaven l'aïllacionisme, probablement per no enfrontar-se a canvis que perjudiquessin el seu enorme poder. De fet, a mitjan segle XV van arribar a desmantellar aquella gran flota que havia solcat l'oceà Índic a la recerca d'oportunitats comercials, pensant que, com eren el país més avançat del món, no necessitaven per res les relacions comercials i intel·lectuals amb l'exterior , que es bastaven a si mateixos per mantenir el seu avenç sobre els altres. Aquest tancament de l'economia xinesa coincideix amb la seva decadència intel·lectual i econòmica, de manera que va passar de ser el país més ric del món en els segles XIII i XIV a ser un dels més pobres.

Molts historiadors creuen que aquesta és la veritable raó que explica el declivi de la cultura xinesa després de la seva època daurada en l'Edat Mitjana.

Quan les millors ments d'un país es dediquen a memoritzar temes en lloc de fer-se preguntes sobre el perquè i el com de les coses, la decadència està assegurada. Quan el govern d'un país queda en mans de persones que han hagut de dedicar uns quants anys de la seva vida a preparar oposicions, siguin registradors de la propietat o advocats de l'estat, hi ha moltes probabilitats que portin al país pel camí que les elits xineses van portar al seu, ja que no han tingut temps de fer-se les preguntes necessàries per a millorar les coses. I quan en un país únicament es donen facilitats als funcionaris per dedicar-se a la política, amb excedències que poden durar diversos decennis, mentre que els membres de la societat civil tenen molt més complicat l'accés a la política, aquestes possibilitats de portar el país a la decadència augmenten encara més.