divendres, de gener 06, 2017

Les temperatures de l'any 2016 - REMSS

S'acaben de publicar les anomalies temperatures mesures per satèl·lit per Remote Sensing Systems (REMSS) del mes de desembre, el que permet conèixer les anomalies mitjanes de l'any 2016.

Les zones del globus terrestre incloses en les mesures de REMSS van des dels 70° S fins als 82,5° N, el que deixa fora de les mesures els casquets polars. Les zones polars mesurades per aquest satèl·lit, per tant, de 60-82,5 ° per a l'hemisferi nord, i de -60 a -70° a l'hemisferi sud.

Pel que fa a la temperatura mitjana global, l'any 2016 ha estat el més càlid de la sèrie històrica que va començar l'any 1979 (+ 0,57° C). El segon any més càlid, segons les mesures de REMSS, va ser l'any 1998 (+ 0,55° C), en què també hi va haver un fenomen el Niño molt acusat. La tendència de les temperatures globals és d'un escalfament de 0,13° C / dècada.


La zona polar Nord ha tingut, en 2016, l'any més càlid de la sèrie històrica (+ 1,63° C). La tendència és a un augment de la temperatura de 0,34° C/dècada, més del doble que l’escalfament global. Com és habitual, ha estat la zona que ha experimentat el major escalfament del planeta.


Aquest escalfament de la zona polar nord és especialment preocupant, ja que allà s’hi troba la illa de Groenlàndia, que està coberta de gel. Amb una augment tant important de la temperatura en aquelles zones, també augmenta la probabilitat de que Groenlàndia comenci a desgelar-se cada vegada més de pressa. La quantitat de gel groenlandès, si es fongués tot, faria augmentar el nivell del mar de 6 metres aproximadament, amb unes conseqüències catastròfiques per totes les zones de costa del planeta. Actualment, el nivell del mar augmenta uns 3 mm per any, dels que la meitat prové del desgel de Groenlàndia.

Properament es publicaran les dades de la Universitat d’Alabama a Huntsville (UAH), també obtingudes per satèl·lit, i, una mica més tard, les dades obtingudes per mesures fetes al nivell del sòl. Entre aquestes dades hi ha diferències importants, però totes mostraran que aquest any 2016 ha sigut el més calorós de la sèrie històrica.